Znudził się kisiel? Budyń się przejadł? Wypróbuj deser z tapioki z dżemem! Jest on bardzo smaczny, a dodatkowo kuleczki z tapioki nadają mu ciekawą konsystencję.
Składniki (na jedną porcję):
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy
- 2 łyżki tapioki w granulacie (małe granulki)
- owoce w syropie
Tapioka – krótki opis znajdziesz w naszej bazie produktów bezglutenowych w artykule o mąkach.
Przygotowanie deseru z tapioki z dżemem:
KROK 1. Granulat z tapioki moczyć ok. pół godziny w gorącej wodzie.
KROK 2. Zagotować mleko kokosowe i dodać namoczoną tapiokę.
KROK 3. Gotować ok. 15 minut, aż granulki zrobią się miękkie i przezroczyste, a deser zgęstnieje.
KROK 4. Przelać deser do miseczki i odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
KROK 5. Doskonale smakuje z kwaskowymi owocami w syropie, np. z jagódką kamczacką od Primavika.
Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Mleko kokosowe można zamienić na inne mleko roślinne lub krowie, jeśli dieta na to pozwala.
1. Deser można zrobić dzień wcześniej – jeśli postoi całą noc w lodówce, będzie bardziej zwarty, a kulki będą miały czas napęcznieć.
Jeśli masz ochotę na tradycyjny, domowy kisiel sprawdź ten przepis.
Polecamy także inne przepisy na desery i budynie bezmleczne:
- Deser z nasion chia z owocami
- Bezmleczny deser borówkowo – malinowy
- Deser jaglany z truskawkami
- Deser z kremem ryżowym i truskawkami
- Kremowy deser z orzechów nerkowca z pomarańczami
- Deser jabłkowo – kokosowy z prosem
- Deser z tapioki z dżemem
- Owocowy budyń z teff
- Budyń z kaszy jaglanej z daktylami
comments powered by HyperComments