Zrobienie bezglutenowych pierogów wydaje się skomplikowane, bo przecież to gluten powoduje, że ciasto dobrze się skleja. Okazuje się jednak, że są na to sposoby i nie jest to wcale trudne. Nasze bezglutenowe pierogi z soczewicą są pyszne! Przekonajcie się sami!
Składniki na ciasto pierogowe:
- 2/3 szklanki mąki ryżowej białej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 11/4 szklanki wrzącej wody
- mąka do podsypywania
Składniki na farsz z soczewicą:
- 2 średnie ziemniaki
- 1/2 szklanki soczewicy zielonej suchej
- ok. 11/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa
- majeranek
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie bezglutenowych pierogów z soczewicą:
Przygotowanie nadzienia:
Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę lub sitko. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, odsączyć. Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć lekko na oleju (najpierw wrzucamy cebulę, a później czosnek, żeby się nie przypalił i nie nabrał goryczy). Zalać wodą i gotować ok. 40 minut do czasu, aż soczewica zmięknie i wchłonie wodę. Ugotowaną soczewicę połączyć z ziemniakami, doprawić solą i majerankiem, odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Mąki i sól wymieszać w misce, wysypać na stolnicę, zrobić dołek, w który stopniowo trzeba wlewać wrzątek, mieszając wszystko nożem, a następnie dodać olej. Kiedy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiać rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkować, ale nie na takie cienkie, jak robi się w przypadku tradycyjnych pierogów, gdyż to bezglutenowe jest delikatniejsze. Szklanką wykrawać ciasto, nakładać łyżeczką małe porcje nadzienia, a następnie sklejać brzegi (można przyciskać widelcem). Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować ok. 2 minut. Podawać z podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Polecamy przepisy na bezjajeczne pierogi, kluski, kopytka:
- Bezglutenowe pierogi ruskie
- Bezglutenowe kluski kładzione
- Kluski kładzione z batatów
- Bezglutenowe kopytka ziemniaczano – jaglane
- Bezglutenowe kluski „Minutki” z kaszki jaglanej
Soczewica zielona jest bogatym źródłem białka i węglowodanów, natomiast uboga jest w tłuszcze oraz wolna od cholesterolu. Zawiera także witaminy: A, beta karoten, niacynę, C, kwas foliowy, B1 oraz B2 i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, magnez.
comments powered by HyperComments